preskoči na sadržaj

Osnovna škola Milna Brač

 > Naslovnica
 

Dan ružičastih majica

Autor: Antonela Cecić-Vidoš, 1. 3. 2021.

Dan ružičastih majica

Obilježavanje Dana ružičastih majica poznatijeg kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači. Ove školske godine obilježili smo ga 24. veljače.

Pokret je nastao u Kanadi potaknut dirljivom pričom dječaka koji je u znak podrške majci oboljeloj od raka odlučio u školu obući ružičastu majicu čime je postao žrtva nasilja. U znak potpore u pomoć mu je priskočila grupa dječaka koji su podijelivši ružičaste majice školom odaslali poruku o važnosti tolerancije i nenasilničkog ponašanja. Njihova poruka uskoro je poprimila globalni karakter, a u Hrvatskoj je s obilježavanjem toga dana prvi započeo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja 2014. godine. Danas se Dan ružičastih majica obilježava diljem svijeta boreći se na taj način protiv vršnjačkog nasilja među djecom. I u našoj smo školi smo obilježili ovaj poseban dan. Nošenjem ružičastih majica te kroz radionice i gledanje video materijala o borbi protiv nasilja učenici naše škole zajedno sa svojim učiteljima razgovarali su o vršnjačkom nasilju te ispisivali poruke mira i ljubavi na razne načine.

 

Ponosni smo na naše učenike i djelatnike i sretni jer smo svojim malim doprinosom pridonijeli velikoj borbi protiv nasilja.

 

 Ljubaznost je jezik koji gluhi mogu čuti i slijepi vidjeti. (Mark Twain)